İşlemcide Teknolojiye Yön Veren En Büyük 11 Şirket
İşlemciler, çipler teknolojinin kalbi konumunda. İşte dünyada teknolojiye yön veren en büyük şirket ve çalışmaları…
Akıllı ev teknolojileri, araçlar ve yapay zeka dönemiyle birlikte bu imkanı sağlayan çipler çok daha önemli hale geldi. Çok fazla gündeme gelmese de işte işin arkasındaki asıl kahramanlar çip üreticisi şirketler…
Advanced Micro Devices (AMD)
Bilgisayarlar, otomobiller ve tüketici elektroniğindeki çip tedarikinde önemli şirketlerden birisi olan AMD, sadece işlemci değil, GPU üretimiyle de dikkat çekiyor. tarihi 1960’lara dayanan bu şirket, günümüzün en güçlü, en büyük şirketlerinden birisi. Şirketin piyasa değeri yaklaşık 302,15 milyar dolar.
Applied Materials
İşlemci üretimindeki bir diğer etkin şirket Applied Materials. 167,07 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan şirket, LCD üretimi gibi farklı çalışmalara da sahip.
ARM
Apple modellerinde sıklıkla gördüğümüz ARM, 133,9 milyar dolarlık piyasa değerine sahip. 2040 yılına kadar Apple çip tedariğini sağlayacak olan ARM, halka arzıyla da önemli bir ekonomik hareketlilik yaşanmıştı.
ASML
ASML, çip üretimi yapsa da daha çok çip üretimi yapan şirketlere litografya olarak adlandırılan madde satışlarını gerçekleştiriyor. Çip üretimi temel düzeyde olsa da sektörün etkin şirketlerinden olan ASML, 347,70 Euro piyasa değeriyle sektördeki ağırlığını gösteriyor.
Broadcom
Analog ve dijital olarak 2 farklı çip üretimi yapan şirket, daha çok Telekom pazarına odaklanıyor. Bu alanda şirketleri satın alarak sektördeki büyüklüğünü arttıran Broadcom, şu anda 586,6 milyar dolarlık piyasa değerine sahip.
Intel
En zengin ürün yelpazesine sahip şirketlerden birisi olan Intel, işlemci denildiğinde akla ilk gelen markalardan birisi. Microsoft’un önemli iş ortaklarından birisi olan Intel, 181,34 milyon dolarlık piyasa değerine sahip.
Nvidia
Grafik kartlarının yanı sıra işlemci üretimiyle de dikkat çeken Nvidia, son yıllarda bu alandaki etkinliğini arttırdı. H100 çipi ile en güçlü modelini piyasaya sunan şirket, ChatGPT gibi yapay zeka yazılımlarında da işlemci olarak kullanılıyor. Bu da şirketin işlemci alanındaki iddiasını ortaya koyuyor. Trilyon dolarla temsil edilen piyasa değeriyle Nvidia sektörün en büyük oyuncularından birisi.
Qualcomm
5G gibi yeni nesil ağ teknolojilerine hızlı adaptasyon sağlayan Qualcomm, Snapdragon çip serisi ile akıllı telefon sektörüne yön veriyor. Akıllı telefonların kalbi olarak görülen Qualcomm işlemcileri şirketin gelir elde ettiği alanlardan sadece birisi. 188,28 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan Qualcomm, her geçen yıl piyasa değerini ve etkinliğini arttırıyor.
Samsung
Akıllı telefon, tablet ve akıllı saat gibi farklı alanlarda üretimler yapan sektör devi Samsung, aynı zamanda çip üretiminde de etkin. Exynos çipleriyle telefonlarını destekleyen marka, böylece telefonlarında fark yaratıyor. 374.7 milyar dolar piyasa değerine sahip şirket, işlemci üretimleri için yeni yatırımlar da yapıyor.
SK Hynix
Hafıza kartlarında kullanılan çip üretimlerini yapan şirket, yüksek bant genişlikli belleklerde iddialı markalardan birisi. TMSC ile önemli bir iş birliği yapan şirketin şu andaki hedefi yapay zekalar. 85.7 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan markanın gelecek yıllarda ciddi bir artış yaşaması bekleniyor.
Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC)
Yarı iletken üretiminde dünya lideri olan Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), şu anda pek çok şirketin iş ortaklarından birisi. Sektörde yer alan pek çok işlemci şirketinin de iş ortağı olan TSMC, üretim hatlarıyla yüksek kapasiteye sahip. 725.1 milyar dolarlık piyasa değerine sahip şirket, şu anda yakalanması zor bir birinciliğe sahip.
Dünya genelinde sektör liderleri olan bu şirketler, telefonlardan araçlara kadar işlemcilerin kullandığı her alanda aslında karşımıza çıkıyor.