Kayyum otoparklarında yaklaşık 700 bin aracın satışına başlandı. Araçların piyasa fiyatının altında fiyatlarla alıcı bulması bekleniyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, emanetli araç satış süreçlerinin nasıl işleyeceğini detaylı bir şekilde paylaştı. Peki kayyum satışları ne zaman başlayacak? Kayyumdan araç nasıl alınır?
Kayyumda bulunan ve hukuki koruma gerektirmeyen yaklaşık 700 bin aracın satış süreci 1 Kasım’da başladı.
18 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre yasal koruma gerektirmeyen araçların satış süreçleri başladı. Kayyımlar tarafından korunan araçlar, öncelikle mülkün sahibi olan borçlu tarafından devralınabilir.
Borçlunun aracı teslim almaması halinde, haciz sahibine aracı satın alma imkânı tanınacak.
Her iki durumda da aracın teslim edilmemesi halinde araçlar MKE A.Ş.’ye devredilecektir.
Bu durumda araçların kanunda belirtilen fiyat karşılıkları esas alınacaktır. Aracın satışı ve mülkiyeti halinde, bedeli hak sahiplerine ödenecektir.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından kayyumdaki araçların satışına ilişkin değerli detayları paylaştı.
Bakan Tunç’un paylaşımından önce ortaya çıkan bölümler şöyle:
1-10 Kasım tarihleri arasında: GÜMRÜK İDARESİ, serbest dolaşımda bulunmayan tasfiye edilmiş eşya için başvuruda bulunarak teslim alabilir.
10-20 Kasım tarihleri arasında: TAHSİLAT OFİSİ, bu şekilde tasfiye edilmeyen malları muhafaza veya satış işlemlerini gerçekleştirmek üzere teslim alabilir.
20-30 KASIM tarihleri arasında: Malın tasfiye edilmemesi halinde BORÇLU, tarifeye göre belirlenen emanet bedelini ödeyerek malı teslim alabilir.
Haciz hakkı sahibi bu işlemler sonunda tasfiye edilemeyen mallar üzerinde hakkını kullanabilir.
1-10 Aralık tarihleri arasında: REHİN SAHİBİ bu şekilde tasfiye edilmeyen malların haczinden doğan hakkını kullanabilir.
10 Aralık tarihi itibarıyla sicile kayıtlı mallara ilişkin yukarıda belirtilen hususlara uygun olarak tasfiyenin gerçekleşmemesi halinde, tasfiye ofisi, malları gecikmeden RESMİ SATIŞ SÜREÇLERİ başlayacak.
Emanetteki araçların satış süreçleri elektronik satış portalı üzerinden gerçekleştirilecek.
Bakan Tunç’un açıklamalarına göre her tasfiye dairesinin satış takvimi kendi süreci içerisinde ilerleyecek.
Bu şekilde satılamayan mallar, işlemlerin başarısızlıkla sonuçlanmasından itibaren 10 gün içerisinde malın mülkiyetinin kendisine geçmesini isteyen KAYYINCIYA SATIŞ yapılarak teslim edilir.
Son olarak eğer mallar hala tasfiye edilemiyorsa Türk Kızılayı’na bedelsiz olarak devredilecektir.
Sicile kayıtlı malların bedelsiz olarak Türk Kızılayı’na devredilmeden tasfiye edilmemesi halinde MKE A.Ş. hurda ücretini ödeyerek bir ay içerisinde malı teslim alabilecektir.
MKE A.Ş. mülkü satın almazsa, icra mahkemesi kararıyla mülkün mülkiyeti bedelsiz olarak Kızılay’a devredilecektir.