Haber

Muğla’da uydu takip cihazıyla bir caretta caretta denize bırakıldı.

Muğla’daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (DEKAMER) uydu takip cihazı takılan “Türkiye 100” adlı caretta caretta, denize bırakıldı.

Cumhuriyetin 100. yılı münasebetiyle “Türkiye 100” adını verdiği ve DEKAMER yetkilileri tarafından güneş enerjisiyle çalışan uydu takip cihazı takılan 58-63 yaşındaki deniz kaplumbağası, Ortaca ilçesine bağlı İztuzu plajına yumurtladıktan sonra denize açıldı. denize getirildi.

DEKAMER Müdürü Prof.

Kaplumbağaların hayatlarının yüzde 99’unun denizde geçtiğini anlatan Kaska, deniz kaplumbağalarının nerelere gittiklerini, ne sıklıkta nefes aldıklarını, kışı nerede geçirdiklerini farklı cihazlarla takip edebildiklerini vurguladı.

Caretta carettaya taktıkları cihazın içinde güneş paneli olduğunu belirten Kaska, “Pil bittiğinde tekrar şarj olabiliyor. Bunu AB’nin desteklediği Life Med Turtles Projesi çerçevesinde geliştirdik. Bunu uyguladık. ilk kez burada.” dedi.

“Tuba, kaplumbağamız Adriyatik Denizi’ne gitti”

Deniz kaplumbağalarının yuva yaptıkları yerde mi yoksa farklı yerlerde mi dolaştığının tespitinin değerli olduğuna işaret eden Kaska, şunları kaydetti:

“Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda en değerli temas Tunus ve Tunus’un Gabes Körfezi. En çok kaplumbağa bu körfeze gitti. Bir grup Mısır’a, bir grup da Suriye’ye gitti. Ancak ‘Tuba’ adlı kaplumbağamız batıya gitti. Adriyatik Denizi”Denizde kalanlar, Tunus’a, Mısır’a gidenler, Suriye gibi Uzak Doğu’ya gidenler, Adriyatik Denizi’ne gidenler ayrı bir küme oluşturuyor. Biz DEKAMER olarak bu farklı ortamlarda dolaşan kaplumbağaların genetik yapıları ve besin içeriklerindeki farklılıklar konusunda detaylı çalışmalar yapmaya devam ediyoruz.”

haber-ivrindi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu