Haber

ABD Federal Yargıcı, Biden Yönetiminin Göçmen İltica Uygulamasını Durdurmaya Karar Verdi

YENİ ABD’de bir federal yargıç, Biden yönetiminin düzensiz göçmenler için getirdiği yeni iltica başvurusunu durdurma kararı aldı.

California Kuzey Bölge Mahkemesi Yargıcı Jon Tigar, diğer göçmenlik savunuculuğu gruplarıyla birlikte Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) tarafından açılan davayı değerlendirdi.

Yargıç Tigar, göçmenlere ABD’ye yasal olarak göç etme olanağı sağlayan hükümet programlarının zorunlu olarak ulusal olduğunu ve tüm sığınmacılar için anlamlı seçenekler sunmadığını belirtti.

Eski Lider Barack Obama tarafından atanan Yargıç Tigar, kararında Biden yönetiminin iltica politikasının “öz ve usul bakımından geçersiz” olduğunu yazarak, bunu “keyfi” ve “değişken” bulduğunu yazdı.

Tigar, Biden yönetiminin itiraz hakkının 14 gün sonra devreye gireceğini söyledi.

Bir Adalet Bakanlığı sözcüsü, CNN’e yargıcın kararına itiraz edeceklerini ve uygulamanın yasal statüsünden emin olduklarını söyledi.

Biden yönetimi, “42. Madde”nin Mayıs ayında yürürlükten kaldırılmasından bu yana Meksika sınırından kaçak geçişlerde yüzde 60 azalma olduğunu savunurken, ACLU gibi sivil toplum kuruluşları tarafından göçmenlere ayrımcılık yapmakla, Cumhuriyet devletleri tarafından ise sınır geçişlerine karşı yeterli önlem almamakla eleştirildi.

Gümrük ve Sınır Koruma Birimi (CBP) kayıtlarına göre, geçen ay 100.000’den az yasadışı göçmen ülkeye girdi ve bu, Şubat 2021’den bu yana en düşük sayı.

“42. Madde” olayı

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Kovid-19 salgını nedeniyle “halk sağlığı” ile ilgili olarak 2020 yılında “42. Madde” düzenlemesini getirmişti. “42. Madde”, Meksika’ya insani koruma arayan sistematik olmayan göçmenlerin reddedilmesini ve hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesini kolaylaştırdı.

Joe Biden yönetimi, “insani iltica sistemi” tasarlama vaadiyle uygulamayı bir süre daha sürdürme kararı aldı, ardından 11 Mayıs’ta Cumhuriyetçi kesimin karşı çıkmasına rağmen “42. Madde”yi yürürlükten kaldırdı.

Biden yönetimi buna önlem olarak güney sınırında düzensiz göçmenlere yönelik tedbirleri sıkılaştırdı, Güney Amerika’daki ülkelere farklı kotalar uyguladı ve sığınma taleplerinin yasadışı sınır geçişleri yerine başvuru yoluyla yapılmasını teşvik etti.

Cumhuriyetçiler Biden yönetimini yasa dışı göç, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi konularda yeterli önlem almamakla eleştirirken, bazı Demokratlar da ABD Başkanı Joe Biden’ı Trump dönemine benzer “göçmen karşıtı” politikalar uygulamakla eleştiriyor.

orhanelihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu