Haber

‘Yarının Köyleri’ ile 1 milyon kişiye ulaşıyor

ANKARA (İGFA) –Türkiye’nin önde gelen, dünyanın önde gelen e-ticaret platformları Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Türkiye’nin dört bir yanındaki köylere dijital dönüşüm fırsatları sunarak köylerin kalkınmasına destek verecek “Yarının Köyleri” projesinin ilk etabını hayata geçirdi.

Adana Kürkçüler, Diyarbakır Bağıvar ve İzmir Ulamış köylerinde kurulacak dijital merkezler için yol haritası oluşturmak ve yerel paydaşların görüşlerini almak amacıyla kamu kurum yetkilileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve kanaat önderlerinin katılımıyla üç ilde çalıştaylar düzenlendi.

Geniş katılımlı çalıştayların çıktıları ile projenin gelecek adımlarına yönelik çalışmaların belirlenmesi, iş yol haritaları ve yönetişim planları oluşturuldu.

Kentsel Strateji grubu, Anadolu’nun bereketli toprakları, el sanatları ve zanaatkarların yaptığı çalışmaların markalaştırılması, teknolojinin gücüyle tüketiciyle buluşması ve kırsal kalkınmanın teşvik edilmesine odaklanan projede çalışma yol haritalarının oluşturulmasında yer aldı.

Kent Stratejisi Kurucusu ve Şehir Plancısı Faruk Göksu, “Kırsal kesimde teknolojiye ve onun olumlu faydalarına odaklanan yol haritaları, bugünü keşfet, yarını tasarla ve dijital gelişim temel adımlarıyla katma değer yaratan yeni nesil işlerin üretilmesi için değerli bir rehber. Akıllı tarım uygulamaları ile tarımsal verimliliği artırmak için arazi ve işlerin yönetilmesini, kaynakların daha ekonomik kullanılmasıyla çevreye verilen zararın en aza indirilmesini hedefliyoruz. Köylerimizde kurulacak dijital merkezlerde özellikle genç neslin girişimciliğini artırmaya yönelik geliştirilecek program ve projeler yarının köyü modelinin yaygınlaştırılması açısından değerli olacaktır.”

Projenin üretimde akıllı tarım teknolojilerini kullanarak verimliliği artırmaya ve doğaya duyarlı tarıma odaklandığı belirtilirken, akıllı tarım alanındaki çalışmaların Boğaziçi Üniversitesi İktisat Fakültesi Bölümü tarafından yürütüldüğü kaydedildi. Dr. Gökhan Özertan danışmanlığında yürütülmektedir.

“YARININ KÖYLERİ” PROJESİ İLE 1 MİLYON KİŞİYE ULAŞMA HEDEFİ

Adana, Diyarbakır ve İzmir illerinde üç pilot köy ile başlayan “Yarının Köyleri” projesinin ilk etabında deprem felaketinin ardından Hatay’ın 2024 prestijine sahip olması planlanıyor. Proje ile beş yılda toplam 10 köye ve 1 milyondan fazla kişiye ulaşılması hedefleniyor. Proje kapsamında ilk etapta her köy için gelişme potansiyeli olan üç yerel çalışmaya odaklanılacaktır. Pilot köylerde kurulacak dijital merkezlerden çevredeki tüm köylerin faydalanması mümkün olacaktır. Proje tamamlandığında belirlenen pilot illerde yeni e-ticaret girişimcisi oranının yüzde 60 artması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu